Sila-silahing Tembung

Miturut golongane tembung ana sepuluh warna (M. ABi Tofani, Sari-sari Pepak Basa Jawi) :

1) Tembung aran (kata benda)

contone : lincak, meja, radio, lemari, montor, prau, pitik, wedhus, sapi, kebo, macan, srengenge, lintang, lan liya-liyane

2) Tembung kriya (kata kerja)

contone : mangan, ngombe, nyapu, maca, mlayu, mlaku, nandur, nggawe, nulis, ngomong, adus, tuku, lan liya-liyane

3) Tembung ganti (kata ganti)

Contone : aku, kowe, dheweke, sampeyan, kula, panjenengan, ….ku, …mu, lan liya-liyane, golekana dhewe…

4) Tembung wilangan (kata bilangan)

Contone : siji, loro, telu, papat, lima, enem……………….lan liya-liyane

5) Tembung sipat/kaanan (kata sifat)

Contone : apik, ala, ayu, pinter, sregep, crobo, putih….lan liya-liyane

6) Tembung katrangan (kata keterangan)

Contone: ngisor, ndhuwur, pinggir, kulon,wetan, kana, kene,….lan liya-liyane

7) Tembung Seru/pangguwuh (kata seru)

Contone : wah, wadhuh, ah, tulung, lho, eh, lan liya-liyane

8) Tembung sandhangan (kata sandhang)

Contone : Sang, Hyang, Raden, Kyai, lan liya-liyane

9) Tembung penyambung (kata sambung)

contone : lan, sarta, wusana, nanging, mulane

10) Tembung pangarep

contone : saka, ing, mung, menyang, sing, yen

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: